Luminosity

Studenten: € 10,00
Extra korting voor Uitpas Hasselt (aan de kassa): € 1,00

Reservatie

Sorry, voor dit concert kunt u niet meer online reserveren!

Programma

Het Kathedraalkoor brengt een programma rond het thema Licht, met muziek van Ludo Claesen, Noël Goemanne , Charles Gounod, Charles Villiers Stanford, Jan Van Landeghem, James Whitbourn.

Het centrale gedeelte van het concert is het werk Luminosity van James Whitbourn.

James Whitbourn is een Engels componist, geboren in 1963. Hij behoort tot een nieuwe generatie musici die vinden dat luisteren naar eigentijdse muziek het de luisteraar niet per se moeilijk moet maken.

Whitbourn combineert klassieke koorstijl met elementen van Afrikaanse en Indiase muziek, vooral in de begeleiding.

Zijn combinatie van verschillende stijlen klinkt heel natuurlijk – het is geen kunstmatige poging tot “multiculturalisme”. Zijn muziek is wel eens “pancultureel” genoemd. Zij klinkt authentiek, eerlijk en helemaal niet geforceerd.

Luminosity is muziek bij teksten van gevarieerde oorsprong (Johannes de evangelie, een zenboeddhistische non, Isaac van Ninive (ca. 700), de 14-eeuwse Juliaan van Norwich, Teresa van Avilla, Sint-Augustinus. Het begin klinkt als een drone die een archaïsch gevoel van tijd creëert. Doorheen het hele stuk speelt een altviool, gemoduleerd door de melodische stijl van een Indiase tanpura.

Met deze ongewone muziek treedt Whitbourn buiten de traditionele ervaring van klassieke muziek. Het woord luminosity beschrijft de aard van hemels licht, en de muziek viert dat licht, vredevol, stralend en helder.

Kijk naar de schoonheid

Luminosity

Kijk naar de schoonheid van de aarde.
Kijk naar de schoonheid van de zee,
Kijk naar de schoonheid van het firmament,
Onderzoek de orde van de sterren,
de zon, hoe ze stralend die dag verlicht,
de maan, hoe haar glans de donkerte van de nacht verzacht.
Kijk naar de levende schepselen die zich bewegen in de golven,
Kijk naar de levende schepselen die de aarde afzwerven,
Kijk naar de levende schepselen die in het luchtruim vliegen.
Bevraag ze en ze zullen antwoorden:
“Ja, wij zijn mooi!”
Hun liefelijkheid zelve is hun erkenning van God:
Wie immers maakte die mooie, vergankelijke dingen,
anders dan Hij die zelf onvergankelijke schoonheid is?

Augustinus van Hippo (354-430)
paassermoen 411

Beluister een fragment van Luminosity op YouTube