Begeleider

Paul Steegmans

Paul Steegmans is al meer dan dertig jaar de vaste begeleider van het Kathedraalkoor Hasselt.

Paul Steegmans (į 1957) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven piano, orgel en schriftuur en behaalde in 1980 het diploma Laureaat piano en muziekopvoeding en in 1985 een eerste prijs fuga. Vanaf 1981 volgde hij vervolmakingscursussen voor piano bij A. De Groote, J. De TiŤge in BelgiŽ en J. Franssen in Nederland. Zijn compositiestudies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij W. Kersters rondde hij in 1993 af met een eerste prijs compositie.

De concertpraktijk van Paul Steegmans bestaat vooral uit het begeleiden van zangers en koren, zowel op piano als op orgel, en hij heeft hiermee heel wat reputatie verworven. Op concertreizen in Polen, IsraŽl, Engeland, ItaliŽ en Zweden was hij te beluisteren als solist, begeleider en improvisator.

Paul Steegmans is meer dan 30 jaar begeleider van het Hasselts Kathedraalkoor. In deze samenwerking ontstonden vele composities als “Psalm 84”, “Wees gegroet”, “Johannes en Windekind”, “Licht van Kerstmis”. Samen met dit koor werkte hij mee aan cd’s (“Kerstmis in de kathedraal”, “Bruckner and Flemish sacred music”) en radio en televisieprogramma's van de VRT.

Talrijke concerten met dirigent en percussionist Ludo Claesen resulteerden in een C.D. A portrait of Paul Steegmans (1998) uitgevoerd door vrienden-musici uit de Limburgse provincie, samen met de componist. Het is een bloemlezing van vroeger gecomponeerde werken met invloeden van jazz, filmmuziek en folklore.

Sinds 1989 componeert Paul Steegmans muziek voor de Hasseltse Virga-Jessefeesten: zo ontstonden reeds 8 orkestrale dansen voor de processie en vele bewerkingen van liederen van Paul Schollaert. Op 5 en 6 september 2003 werd zijn oratorium Stad van Vrede voor sopraan, tenor, recitant, koor en symfonieorkest uitgevoerd in Hasselt en Maastricht, als afsluiting van deze feesten. Klara zond dit werk uit op 11 november 2003 in het teken van de wereldvrede.

Componist Paul Steegmans werd meermaals bekroond voor zijn piano- en orgelwerken, gitaarstukken, koorwerken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden Baron Flor Peeters en Cantabile (tweemaal) en behaalde hij de prijs Albert de Vleeschouwer.

Hij componeert vaak in opdracht (De internationale koorwedstrijd van Maasmechelen, EPTA, de provincie, de stad Hasselt, Dexia Classics…) en de composities van Steegmans worden uitgevoerd tot in Japan, Taiwan, Finland, Litouwen, Costa Rica en Cuba. In dit laatste land verzorgde hij samen met het nationaal koor een concert met eigen composities.

Sinds 1989 is hij lid van het comitť zevenjaarlijkse Virga-Jessefeesten te Hasselt en sinds 2003 maakt hij deel uit van de artistieke werkgroep van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen.

Paul Steegmans is sinds 1980 als leraar piano en begeleiding verbonden aan de Academie voor woord en dans te Genk. 25 jaar lang was hij tevens gastprofessor praktische harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Meer info op de website van Paul Steegmans