Ludo Claesen

Ludo Claesen (°Genk 1956) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen (percussie, muziekschriftuur, compositie, koor-en orkestdirectie).

Hij doceert Polyfonie , orkestspel en praktische harmonie aan LUCA –School of Arts, campus Lemmensinstituut te Leuven; koordirectie en koorzang aan de Hogeschool Zuyd, conservatorium te Maastricht (NL).

Hij trad als uitvoerend musicus en als gastdirigent op in diverse Europese landen , Israël , de USA en recent nog in Zuid-Korea. Bij de jaarlijkse Kooracademie te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg Zingt”, “Flandria Cantat” en de „Community singing‟ in de Doelen te Rotterdam.

Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht, de Cappella Concinite Leuven, en het Königliches Männerquartett Eupen. In 1997 richtte Ludo Claesen mee de Limburgse Oratoriumvereniging (LOV) op.

Op vraag van het De Vochtfonds nam Ludo Claesen met de Cappella Concinite in 2012 een cd Memorare op met religieuze koormuziek van de Vlaamse componist Lodewijk De Vocht, die 125 jaar geleden werd geboren (1887-1977). De cd verscheen bij het prestigieuze label Phaedra.

Ludo Claesen is ook als componist actief (onder meer Missa pro nativitate Europae, Psalmus 112, 4 Miniatures, Suite Ancienne, de suite Mijmeringen, Bekoorlijk, Missa Ave Virga Jesse, EurodeFantasia, de kerstcantate Ero Cras). Bovendien schreef hij verplichte werken voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen , het Europees Muziekfestival Neerpelt en de ‘Belfius-Classics’- nationale muziekwedstrijd.

In 2011 verscheen een cd CLAESEN MEETS CLAESEN met geestelijke muziek van Ludo Claesen. De cd werd de keuze-cd van de Nederlandse Stichting Nieuwe Kerkmuziek.

Al in 1993 werd Ludo Claesen laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) en Verona (1997).

Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg. Begin 2007 kreeg Ludo Claesen ook internationale erkenning. Een internationale jury bekroonde zijn kamermuziekwerk When most I wink – een sonnet van William Shakespeare, geschreven voor sopraan, klavier en dwarsfluit, met het “Diploma di Merito” op het Torneo Internazionale di Musica, XII Edizione 2006 te Rome.

Meer info op de website van Ludo Claesen.