Kathedraalkoor Hasselt

Requiem
for Peace and Reconciliation

Michael Hoppé, arr. Richard Bronskill

Zondag 24 november 2019
17.00 uur
Sint-Katarinakerk
Katarinaplein, 3500 Hasselt

Requiem for Peace and Reconciliation

Europese première, in aanwezigheid van de componist!

Programma

In ParadisumUit Requiem Gabriel Fauré
Et in terra pax hominibusUit Gloria Antonio Vivaldi
SilenceUit Luminosity James Whitbourn
Ave verum corpus Wolfgang A. Mozart
Pie Jesu Andrew Lloyd Webber
SanctusUit Requiem Gabriel Fauré
Heilig ist der HerrUit Deutsche Messe Franz Schubert
Ode to LoveUit The Walk – Noel Goemanne
Requiem for Peace and Reconciliation Michael Hoppé

Michael Hoppé

Michael Hoppé

Michael Hoppé's grootvader emigreerde in 1912 van Duitsland naar Engeland. Hij was een veelgevraagd portretfotograaf. Michaels dochter is ook een begaafde fotograaf en in zijn werk maakt hij meermaals gebruik van haar werk. Michael werd geboren in Kaïro, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Kort daarna trok het gezin naar Londen, waar hij het grootste deel van zijn jonge leven doorbracht. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst en was officier in het Britse Leger tot in 1968.

Wat muziek betreft: "De muziek waar ik dol op was en waar ik naar luisterde, was klassieke muziek. Luisteren naar het adagio uit Beethovens Keizerconcert toen ik nog maar tien jaar was, heeft mijn leven veranderd."

In 1969 werd Michael Hoppé uitgenodigd door het platenlabel PolyGramm in Hamburg om te werken voor hun prestigieuze klassieke afdeling, Deutsche Grammophon. Maar de maatschappij besloot dat hij eerst moest leren hoe je in de muziek business geld kon verdienen. En dat was natuurlijk met popmuziek. Uiteindelijk werkte hij heel zijn tijd bij PolyGramm in popmuziek. Hij was manager van de afdeling Artist & Repertoire en als dusdanig scoutte en begeleidde hij nieuw talent. In zijn functie contracteerde hij onder meer Vangelis, Jean-Michel Jarre en Kitaro, en verlengde hij de contracten van ABBA en The Who.

In 1981 trokken Hoppé en zijn vrouw naar New York, waar hij nog werkte voor PolyGramm tot in 1984. "Mijn vijftien jaar bij die maatschappij waren een godsgeschenk. Ik leerde er de business van muziek, en dat bleek enorm nuttig te zijn voor mijn eigen carrière als artiest."

In 1984 besloot hij zich, gesteund door Vangelis, naar wie hij is blijven opkijken, te concentreren op zijn eigen muziek. Van in de jaren '80 is Hoppé een naam in New Age (de beweging die uitkeek naar een Nieuw Tijdperk van liefde en licht en zich daarop voorbereidde door persoonlijke transformatie en geloofsgenezing). Hij heeft in dat genre een grote hoeveelheid muziek geproduceerd en werkte ook samen met bekende artiesten als Jon Anderson, Vangelis en Tim Weather. Michael Hoppé is een bekend artiest geworden in new age, pop, maar ook in klassieke muziek.

Hoppé schreef onder meer de muziek voor de internationaal gelauwerde HBO-serie The Sopranos. Op YouTube zijn duizenden video's te vinden die zijn muziek gebruiken.

Verschillende van zijn albums leverden hem gouden en platina platen op. Prijzen kreeg hij onder meer voor zijn cd The Yearning (CD of the Year). Solace kreeg een Grammy Award. Zijn jongste album, de dertigste, Amistad (Spaans voor Vriendschap) is zijn dank voor de hartelijke ontvangst en de vele vrienden in zijn nieuwe woonplaats San Miguel de Allende (Mexico).

Amistad

De meditatieve, instrumentale muziek van Michael Hoppé is altijd uiterst rustgevend geweest. "Melodie is alles voor mij," zegt hij daarover. "Zoals iemand ooit zei: melodie is de gouden draad door het labyrint van de tonen waardoor het oor ons leidt naar het hart. Dat is de samenvatting van mijn muziek. Meer dan ik ooit kon dromen is dat tot leven gekomen in mijn werk, dankzij de samenwerking met uitzonderlijke artiesten in mijn opnames. Veel van mijn muziek heeft een nostalgisch, haast hunkerend karakter."

Michael Hoppé woont nu in San Miguel de Allende in Mexico. San Miguel is Unesco Werelderfgoed. Zijn broer Richard woont nog in Engeland, en zijn dochter Rebecca in Hamburg.

Zijn jongste werk, Requiem for Peace and Reconciliation ging in juni 2019 in wereldpremière in Sedona, Arizona. "Ik beschouw het als een van mijn beste werken," zegt Michael Hoppé daarover. Het werk is opgedragen aan zijn ouders: "Requiem For Peace and Reconciliation is mijn manier om eeuwige liefde en dankbaarheid te sturen naar mijn ouders, en naar mijn onbekende vader." Pas na het overlijden van zijn ouders ontdekte Michael dat zijn "vader" niet zijn echte vader was. Alles wat hij over zijn biologische vader weet is dat hij een Canadees officier was in Kaïro, toen zijn moeder daar verbleef tijdens de oorlog. Maar de man die hij altijd als zijn vader beschouwde heeft hem en zijn moeder altijd ten volle liefgehad.

Zou het kunnen dat de woorden peace en reconciliation door die ontdekking een wel heel bijzondere betekenis hebben gekregen?

Meer over Michael Hoppé op zijn website:

Website Michael Hoppé

 The Sopranos (Golden Leaves) 

Michael Hoppé over Michael Hoppé

"Aan mijn ouders draag ik dit werk op, met eeuwige dankbaarheid en liefde."

Lees een merkwaardig openhartig verhaal

Reservatie

Reserveer uw kaarten online

Make a reservation (English)