Kathedraalkoor Hasselt

Volgende concerten

Hör mein Bitten

Zondag 5 april 2020
16.00 uur
Sint-Katarinakerk
Katarinaplein, 3500 Hasselt

Meer informatie

Terugblik

Messiah

George Frideric Handel

Vrijdag 20 december 2019
20.00 uur
Cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5, 3500 Hasselt

Meer informatie

Requiem for Peace and Reconciliation

Zondag 24 november 2019
17.00 uur
Catharinakerk
3500 Hasselt

Meer informatie

Jubileumconcert: 2 Gloria's

Voorjaarsconcert 27 april 2019

Meer informatie

Eerste jubileumconcert

1 en 2 december 2018 (Hasselt & Maaseik)

Jubileumconcert 1 en 2 december 2018

Meer informatie

20 jaar Kathedraalkoor Hasselt

Het Kathedraalkoor Hasselt werd in september 1998 opgericht en bestaat dus 20 jaar.

Het Kathedraalkoor Hasselt ging in september 1998 van start, onder impuls van bisschop Schruers. Die wilde het koor hebben voor de grote pontificale vieringen. Voor de rest was het vrij zijn weg te gaan in geestelijke en profane muziek.

Het Kathedraalkoor kan van de voorbije 20 jaar een indrukwekkend palmares voorleggen: o.m. The Walk en Missa Millennium (Goemanne): Oratorio de Noël (Saint-Saëns); Membra Jesu Nostri (Buxtehude): Die Schöpfung (Haydn): Elias, Wie der Hirsch schreit en Lauda Sion (Mendelssohn): Requiem (Fauré); Carmina Burana (Orff); Johannespassie en Höchsterwünschtes Freudenfest (Bach); Magnificat (John Rutter); Ein deutsches Requiem (Johannes Brahms); Chichester Psalms (Leonard Bernstein); Messiah (G.F. Handel); Luminosity (James Whitbourn) en verder werken van dirigent Ludo Claesen (Ero Cras en Cantata for Lent) en begeleider Paul Steegmans (Stad van Vrede, Licht van Kerstmis).

Met resp. de eerste en de tweede plaats in de driejaarlijkse koorwedstrijd georganiseerd door de provincie Limburg in 2012 en 2015 bevestigde het koor zijn toppositie in het Limburgse koorlandschap.

Feest van muzikale beleving

In Kerk & Leven van 16 oktober 2018 verscheen een interview van Tony Dupont met voorzitter Rudi Orye en dirigent Ludo Claesen, naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het Kathedraalkoor.

Kathedraalkoor van Hasselt viert twintigste verjaardag

  • Kathedraalkoor heeft unieke plaats in koorlandschap
  • Zingt zowel religieuze als wereldlijke liederen
  • Jubileumconcert vindt plaats op 1 december

Of ze voor zichzelf al Lang zullen ze leven zongen, is niet bekend, maar een reden daartoe hebben ze wel. Het Kathedraalkoor van Hasselt viert deze maand immers zijn twintigste verjaardag. Het koor mocht in 1998 van de toenmalige bisschop Paul Schruers al meteen een buitenbeentje zijn: tijdens de pontificale vieringen in de Sint-Quintinuskathedraal een repertoire brengen van religieuze liederen en als concertkoor een programma van wereldlijke stukken. Tot op heden heeft het koor nog altijd die unieke plaats in het koorlandschap. "Met één been in het bisdom, met het andere in de stad", lacht Ludo Claesen, dirigent van het Hasseltse Kathedraalkoor.

Met 53 zijn ze, 23 mannen en 30 vrouwen. "Achtstemmig ingedeeld", preciseert Claesen. Afgelopen weekend was het koor te gast in het Clarenhof in Hasselt, het gewezen klooster van de clarissen dat omgebouwd werd tot woon-zorgcentrum. Tweemaal per jaar zingt het Kathedraalkoor er voor de bewoners, uit erkentelijkheid voor het gebruik van de kapel als repetitieruimte. Daar wordt sinds kort elke vrijdagavond geoefend voor het grote jubileumconcert op 1 december. Samen met het Van Eyck Ensemble uit Maaseik zingt het koor dan een uitvoering van Messa di gloria van de Italiaanse componist Giacomo Puccini en het kerstgedeelte uit Händels Messiah.

"Onze dirigent is een begenadigde muzikant en componist", zegt Rudi Orye, voorzitter van het kathedraalkoor. "Hijstelt hoge eisen, maar die professionele houding houdt ook het koor samen. Er is een grote variatie in stijlen. Dat stimuleert en is telkens een uitdaging voor de koorleden. Daardoor behaalden we de voorbije jaren al mooie prijzen, onder meer tijdens de driejaarlijkse koorwedstrijd van de provincie Limburg, en namen we deel aan internationale muziekfestivals in Sint-Petersburg, Parijs en recentelijk in het Hongaarse Budapest. Bovendien zijn we altijd prominent aanwezig bij de Hasseltse Virga Jessefeesten. Zoiets komt beslist het bijzondere groepsgevoel ten goede. "

"De klank van het koor is uitermate belangrijke, maar dat geldt ook voor de beleving", legt Ludo Claesen uit. "Als we musiceren tijdens een pontificale viering, mag dat geen concert zijn. We luisteren de viering niet op, het koor maakt deel uit van de liturgie. Daarom wil ik vooraf de lezingen en het evangelie kennen. Aan de hand daarvan kies ik de liederen. De samenwerking met de commissie liturgie van het bisdom verloopt daardoor probleemloos. Toegegeven, niet iedereen in het koor is even kerkelijk, maar de teksten zijn diepmenselijk, waardoor iedereen er zich in kan vinden. Ook de samenzang met de kerkgangers vinden we waardevol. Je moet de mensen de kans geven mee te zingen. En ja, er zijn misschien minder mensen in de kathedraal, maar aan muzikale betrokkenheid boeten we beslist niet in. "

En als we informeren naar het muzikale hoogtepunt in die twee decennia, klinkt het vastberaden: "Het magistrale oratorium Stad van Vrede van Paul Steegmans als slot van de Virga Jessefeesten in 2003. Aartsmoeilijk, maar bijzonder mooi. "

Daarmee is de naam gevallen, Paul Steegmans, de organist die haast vergroeid is met het koor. "Een fantastische muzikant en een ongelooflijk improvisatietalent”, zegt Ludo Claesen. “We voelen elkaar perfect aan. Tijdens de radiovieringen bijvoorbeeld gaat hij naadloos voort tot op de seconde. Paul is zeer waardevol voor ons, onmisbaar zelfs. Hij tilt ons telkens naar een hoger niveau. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze groep in de toekomst nog meer kunnen verwezenlijken. Toch blijven voor ons de goede sfeer en een gedegen muzikale beleving belangrijk. Het maakt niet uit wat je uitvoert, wel wat je het publiek wilt meedelen. "

Download het artikel

Kathedraalkoor in Hongarije

Van 22 tot 26 juli jl. was het Kathedraalkoor in Hongarije. Wij zonger er in de Mathiaskerk en de Sint-Stephansdom in Boedapest, in de kathedraal van Estergom, en we namen met veel succes deel aan een vijfkorenfestival in Dorog.

Kathedraalkoor op het Vijfkorenfestival in Dorog

Het Kathedraalkoor op het vijkorenfestival van Dorog

Het Kathedraalkoor in de kathedraal van Estergom

Het Kathedraalkoor in de kathedraal van Estergom